- Oklaski: 31
- Otrzymane podziękowania: 8
- Forum
- Ratownictwo Medyczne
- Medycyna Ratunkowa
- Medyczne czynności ratunkowe
- Kardiowersja w zespolach RM
Kardiowersja w zespolach RM
- marcin1975rm
-
- Wylogowany
- Lider
-
Sęk w tym, że wspomniani nie wiedzą nawet, iż przed wykonaniem kardiowersji te załamki będzie za nich odróżniał defibrylator.Maciej S. napisał: Nie jest to zabieg trudny do wykonania, chyba, że ktoś ma problemy z odróżnieniem załamka R od T (znam i takich pogotowiarzy jeżdżacych "od zawsze").
Wirtualnej intubacji zdecydowane nie!!!
Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.
- ww61
-
- Wylogowany
- Lider
-
- Oklaski: -9
- Otrzymane podziękowania: 12
Słuszna uwaga Marcinie a wybór najbardziej odpowiedniego odprowadzenia nie powinno być li tylko teorią
- Darth Vader
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
- Oklaski: -10
- Otrzymane podziękowania: 6
Bo zazwyczaj takie są od samego początku.ww61 napisał: ...a z drugiej częstoskórcze trafiają opanowane,wydolne i stabilne do szpitali.
Ciemna strona ratownictwa medycznego
Bez turbo (ze specjalną dedykacją dla ww61)
- tomek0612
-
Autor
- Wylogowany
- Powracający
-
- Oklaski: 8
- Otrzymane podziękowania: 1
Kończąc swoja wypowiedz gorąco zapraszam do zabrania głosu w nowy temacie, myślę ze równie ciekawym.
Pozdrawiam wszystkich
Wysyłane z mojego HTC Vision za pomocą Tapatalk 2
- marcin1975rm
-
- Wylogowany
- Lider
-
- Oklaski: 31
- Otrzymane podziękowania: 8
Jestem ciekaw opinii Macieja w tej kwestii. Czy zgadzasz się z treścią rozporządzenia, które pozwala wykonać kardiowersję, ale także stymulację tylko i wyłącznie pod nadzorem lekarza systemu?tomek0612 napisał: Wiem ze nie możemy wykonywać tego samodzielnie co niektórzy dobitnie podkreślali.
Wirtualnej intubacji zdecydowane nie!!!
- Maciej S.
-
- Wylogowany
- Ekspert
-
- Oklaski: 13
- Otrzymane podziękowania: 6
Pozostaje mi tylko pozazdrościć pracy w ośrodku referencyjnym bo doświadczenia wyniesione z tegoż ośrodka są z pewnością bardzo przydatne w pracy w zespole wyjazdowym
W tej chwili pracuję za granicą, gdzie w karetkach generalnie nie ma lekarzy. W Polsce jeździłem sporo i muszę przyznać, że doświadczenie OITowe bardzo przydaje się w takiej pracy.
Czy zgadzasz się z treścią rozporządzenia, które pozwala wykonać kardiowersję, ale także stymulację tylko i wyłącznie pod nadzorem lekarza systemu?
W czasach kiedy wszystko dopiero wchodziło i nie wiadomo było co de facto znaczy sformułowanie "pod nadzorem lekarza systemu" ratownicy wykonywali kardiowersję po uzyskaniu zgody lekarza systemu drogą radiową. Sam takiej zgody udzielałem - po prostu wiedziałem kto jest w zespole wyjazdowym, sam ich uczyłem wielu rzeczy i byłem świadom tego, że są w stanie wykonać kardiowersję tak jak trzeba.
Uważam, że kardiowersja jest zabiegiem, który ratownik może wykonać samodzielnie, bez konsultacji i nadzoru.
To, czy zezwolić na jej wykonywanie wszystkim czy tylko wybranym to już inna para kaloszy. Podobnie jak w innych wypadkach wszystko rozbija się o poziom wyszkolenia. Jak wiadomo wiele szkół policealnych, podobnie jak niektóre uczelnie wyższe nie kształcą ratowników tak jak powinny. Miałem okazję uczyć w jednej ze szkół i być egzaminatorem na egzaminie praktycznym - widziałem osoby mające problem z absolutnymi podstawami, które robiły rózne dziwne rzeczy twierdząc, że tak zostały nauczone w szkole.
Po dodatkowym szkoleniu i zdaniu egzaminu można by śmiało rozszerzyć kompetencje.
- Forum
- Ratownictwo Medyczne
- Medycyna Ratunkowa
- Medyczne czynności ratunkowe
- Kardiowersja w zespolach RM